Kurs Vege Kuchni Indyjskiej w Namaste India
Dodane przez buddha dnia Kwiecień 04 2012 09:28:34
76558890939484131213.jpg
Rozszerzona zawartość newsa
Praktyczny kurs kuchni indyjskiej (wegetariańskiej) opary na Ayurvedzie. Kurs poprowadzi Piotr Henschke były szef kuchni wielu Warszawskich wegetariańskich restauracji a obecnie kucharz Akademi Asan. Jest współautorem pierwszego na polskim rynku multimedialnego podręcznika gotowania – „Kuchnia Wegetariańska – Cztery Pory Roku' oraz autorem Kuchni Wegetariańskiej 'W Malinowym Chruśniaku". Przez wiele lat podróżując po Azji zgłębił tajniki kuchni ajurvedyjskiej (staroindyjskiej) oraz chińskiej dla których zdrowe odżywianie jest profilaktyką w zwalczaniu chorób oraz sposobem na piękno, zdrowie i długowieczność. Obecnie zajmuje się prowadzeniem praktycznych szkoleń dla kucharzy i kucharek ze szkół i przedszkoli w ramach unijnego programu „Zdrowa Kuchnia Zdrowe Społeczeństwo” Plan kursu 1. Wstęp teoretyczny - jak odżywiać się zdrowo - przyprawy i zioła w Ayurvedzie i kuchni 2. Ryż basmati po indyjsku 3. Dahl – kremowa zupa z fasolki mung z kokosem i okrą 4. Warzywa w sosie curry 5. Chapaty - pieczywo z mąki razowej przygotowywane na zywym ogniu 6. Pakory - warzywa w cieście 7. Raita - sałatka jogurtowa 8. palak panir - szpinak z indyjskim serem Słowo Ajurweda pochodzi od słów sanskryckich : "Ajus" (życie) i "Veda" (wiedza, nauka). W dosłownym tłumaczeniu Ajurweda oznacza - wiedzę o życiu. W Ajurwedzie, najstarszej medycynie naturalnej na świecie wywodzącej się z Indii, ogromną rolę przywiązuje się do diety. Sposobu przygotowywania i spożywania posiłków. Tradycyjny Ajurwedyjski system leczenia oparty jest na teorii zachowania doskonałej równowagi między ciałem, duszą i umysłem. Inaczej mówiąc między stanem fizycznym, stanem duchowym i stanem psychicznym człowieka. W przygotowaniu Ajurwedyjskich potraw znaczącą rolę odgrywają stosowane przyprawy. Kuchnie Wschodu od zawsze opierały się na bogactwie świata roślin, wykorzystując zawarte w nich składniki przyczyniające się do zdrowia i długowieczności. Przyprawy nie tylko podnoszą smak i aromat potraw ale również wspomagają przemianę materii, uspokajają, poprawiają koncentrację i samopoczucie. Wspomagają leczenie wielu poważnych schorzeń. Przyprawy i zioła wspomagają również oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn. Jednym ze sposobów uspokojenia umysłu i równoważenia ciała jest dieta. Taka dieta w Ajurwedzie nazywa się dietą „sattviczną”, sattva oznacza błogostan. Jedzenie, sattviczne to jedzenie naturalne(nie przetworzone), świeże i wegetariańskie .